Kategorier
Generellt

Nackdelar med fiber

För några år sedan började svenska staten investera i fibernät vilket skulle resultera i snabbare internetanslutningar än någonsin. Detta visade sig vara ett genidrag så de flesta svenska medborgare idag tar det för givet. Men du måste veta att det finns nackdelar med fiber också, vilket är viktigt att veta då installationskostnaderna är så pass höga att du inte vill göra misstaget att köpa något du inte vill ha.

  1. Högre kostnader än vad folk tror
  2. Fibernät är inte medtagbart

1. Högre kostnader än vad folk tror

En påtaglig nackdel med fiber är att det kostar en hel del. Orsaken är att installationen helt enkelt är mer komplicerad, och därför tarvar fler material och arbetstimmar. Fibernät är annars billigare än exempelvis kopparnätverk, men eftersom fiber kräver att man gräver mer och djupare, så får du vara beredd att öppna plånboken ordentligt. Inte sällan kostar det mellan 15 000 – 20 000 kronor – något som är dyr kostnad för gemene man.

Vidare kan du förvänta dig en ännu högre nota om du bor på landsbygden. Så innan du beställer fibernät ska du efterfråga ett kostnadsförslag från olika företag så du inte betalar mer än du behöver.

2. Fibernät är inte medtagbart

En annan nackdel med fiber är att du inte kan ta med ditt fibernätverk när du ska till campingen, eller till sommartorpet. Detta beror på att fibernätverket är bundet till din bostad och ingen annanstans. Fördelen med detta är som bekant att fiber är extremt snabbt vilket gör att du kan surfa och streama utan problem. Å andra sidan är nackdelen som sagt att det inte är medtagbart. Men det är helt enkelt smällen du får ta för den enormt höga hastighet som du de facto kommer få.

Överträffar fördelarna alla nackdelar med fiber?

Ja, hastigheten och bandbredden är så pass bra att kostnaden är skitsamma. Givetvis är det dyrt med installationen, men det är definitivt värt det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *