Kategorier
Generellt

Nackdelar med flerspråkighet

Många tror att flerspråkighet är odelat bra, men det finns faktiskt flera nackdelar med flerspråkighet som få känner till. Däribland är det väldigt lätt att råka växla mellan språk vilket är en källa till pinsamma situationer och allvarliga missförstånd. Dessutom är det lättare än vad man tror att glömma sitt modersmål. Emellertid finns det ännu fler nackdelar, vilka vi nämnt i en lista nedan.

  1. Lätt att råka växla mellan språken
  2. Lätt att glömma modersmålet
  3. Du behöver översätta stup i kvarten

1. Lätt att råka växla mellan språken

Den huvudsakliga nackdelen med flerspråkighet är att det är lättare än vad man tror att råka växla mellan språk. Till exempel kan ett opassande ord på ett annat språk slinka in i en mening på ett helt annat språk, vilket inte sällan leder till både pinsamma och jobbiga situationer. När detta sker så beror det på att hjärnan inte hinner ställa om från ett visst språk till ett annat. Ju långsammare du pratar desto högre chans att undvika att växla mellan språken.

2. Lätt att glömma modersmålet

En annan nackdel med flerspråkighet är att det är lätt att glömma sitt modersmål. Har du exempelvis flyttat till ett engelskspråkigt land där du enbart pratar engelska, så kommer du över tid att glömma bort allt fler ord på ditt modersmål. Trots att många tror att det aldrig kommer att ske, så blir lika många överraskade över hur enkelt det faktiskt händer.

Vidare förändras intonationen och kadensen om du talar ett annat språk än ditt modersmål under långa perioder.

3. Du behöver översätta stup i kvarten

Känner dina vänner till din flerspråkighet uppstår en annan nackdel: de konstanta frågorna om att översätta diverse ord och meningar. Fastän vännerna ofta är stolta över ens digra språkkunskaper så kan denna stolthet övergå i löje; att varje gång man sitter på krogen och träffar en person som pratar ett annat språk, så hamnar alla blickar på dig – oavsett du vill det eller inte.

Detta kanske inte är en nackdel med flerspråkighet som de flesta håller med om, men efter några år blir det inte bara irriterande, utan extremt tröttsamt.

Överträffar fördelarna alla nackdelar med flerspråkighet?

Ja, självklart. Att vara flerspråkig är väldigt bra i 99/100 fall. Däremot är det inte bara guld och gröna skogar. Men så länge du är okej med de ovannämnda negativa aspekterna så kör på – lär dig så många språk du kan tills du blir en polyglot (7 språk!).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *