Kategorier
Generellt

Nackdelar med IR bastu

På grund av att IR bastun blivit alltmer populär vill vi informera er alla om nackdelarna med IR bastu. Trots att det finns många fördelar med denna typ av bastu så finns det likväl några negativa aspekter. Till exempel ska gravida kvinnor undvika den. Dessutom får man inte dricka alkohol medan man sitter och bastar. Nedan har vi listat samtliga negativa aspekter som du måste känna till innan du använder denna typ av infraröd bastu.

  1. Får inte användas av gravida kvinnor
  2. IR bastu får inte kombineras med alkohol och mediciner
  3. Har du lågt blodtryck måste du hålla dig lugn

1. Får inte användas av gravida kvinnor

Den första nackdelen med IR bastu är att gravida kvinnor inte får använda den. Orsaken är att den extrema hettan utgör en överhängande risk för att spädbarnet i livmodern inte kan reglera sin kroppstemperatur. Detta har enligt forskning visat ha negativ inverkan på barnets framtida hälsoutveckling.

Till exempel påverkar det hjärnan och ryggmärgen på ett negativt sätt. Därför ska du aldrig någonsin använda en IR bastu som gravid kvinna.

2. IR bastu får inte kombineras med alkohol och mediciner

Om du är som majoriteten av svenskar som då och då måste ta någon receptbelagd medicin på grund av ett besvär, så får du inte använda en IR bastu. Detta är en av de nackdelar med IR bastu som många upplever som en besvikelse. Däremot kan du givetvis rådfråga din läkare för att säkerställa att du de facto får bada bastu utan risk. Varje receptbelagd medicin påverkar ju kroppen annorlunda, men i regel så går det alltså inte att kombinera.

Vidare får du aldrig någonsin dricka alkohol i en IR bastu om du också går på mediciner. För då är risken för uttorkning i kombination med överhettning överhängande – något som är väldigt farligt.

3. Har du lågt blodtryck måste du hålla dig borta

Den tredje och sista nackdelen med IR bastu är du inte får använda den om du har högt blodtryck – något som hiskeligt många människor lider av. Ännu värre är det om du har hjärtsjukdomar i kombination med högt blodtryck. Orsaken är att hettan från en IR bastu gör att blodcirkulationen ökar, vilket är direkt skadligt för dig som är känslig mot detta.

Du ska inte heller befinna dig i bastun längre än 30 minuter i taget, och ska du gå in igen får du inte glömma att dricka mängder med vatten så vätskebalansen bibehålls.

Överträffar fördelarna alla nackdelar med IR bastu?

Ja, förutsett att du har kontrollerat att du varken har högt blodtryck eller hjärtproblem – då överträffar fördelarna alla nackdelar med IR bastu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *