Kategorier
Generellt

Nackdelar med tax

Trots att många tror att det bara är guld och gröna skogar med denna hundras så finns det flera nackdelar med taxar som du behöver känna till. De är väldigt gulliga och vackra på många sätt, men det finns alltså några negativa aspekter som för många är helt okända. Därför har vi nedan listat dessa nackdelar så du vet vad du kan förvänta dig.

  1. De har känsliga ryggar
  2. Taxar älskar att hoppa
  3. Har manipulativa drag
  4. Har svårt för att lära sig olika trick

1. De har känsliga ryggar

Den första nackdelen med taxar är att de har känsliga ryggar. Anledningen till detta är för att de har korta ben och en stor kropp vilket gör att påfrestningarna blir stora. Detta leder dessvärre till att de finner det problematiskt att gå upp och nerför trappor, hoppa upp och ner på olika möbler samt att springa snabbt. Så vill du ha en hund som är atletisk så ska du absolut inte köpa en tax.

2. Taxar älskar att hoppa

Det som är sorgligt med taxar är – trots ryggproblemen – att de älskar att hoppa. Somliga hundar har en faiblesse för att skutta runt och hoppa upp på alla möjliga fysiska objekt som dyker upp framför hennes ögon. Men eftersom de lätt får ryggproblem på grund av dess kroppsform så är detta inget annat än en sorglig självtortyr.

Du måste helt enkelt bygga små rampar hemma för att taxen ska undvika att hoppa – allt för att skydda dem mot skador. Därmed är detta ytterligare en nackdel eftersom det hindrar hunden från att leva sitt liv fullt ut, samtidigt som du behöver vara ett vittne till kroppens förfall.

3. Har manipulativa drag

Den tredje nackdelen med taxar är att de har manipulativa drag. Fastän manipulation är ett utmärkande drag primärt hos människan, så finns det alltså även i vissa hundraser. Förmodligen har hundar över hundratusentals år förstått att somliga av deras beteenden lockar fram beteenden hos oss. Därför måste du vara bestämd, påstridig och uttrycklig och visa vem det är som bestämmer – något som många hundägare inte tycker om att göra.

4. Har svårt för att lära sig olika trick

Har du för avsikt att lära din tax olika trick eller beteendemönster så ska du fundera ett varv till. En nackdel med taxar är nämligen att de har svårt att lära sig. Det kräver ett enormt tålamod från dig som hundägare för att få dem att lära sig något så enkelt som att sitta. Därför ska du inte köpa en tax om du vet med dig att ditt tålamod leder till irritation snarare än fascination.

Överträffar fördelarna alla nackdelar med taxar?

Ja, det gör de faktiskt. Trots att taxar är manipulativa, svårlärda och har ryggproblem så är det otroligt varma, inkännande och kärleksfulla. Så dessa nackdelar ska inte hindra dig från att välja denna hundras om du verkligen fattar tycke för den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *