Kategorier
Generellt

Nackdelar med havremjölk

Nackdelarna med havremjölk är bland annat att dess höga mängder socker och konserveringsmedel. Därtill är det inte lika näringsrikt som vanlig mjölk. Därutöver innehåller det mer kalorier än vad de flesta tror. För att du ska veta vad som är dåligt med havremjölk har vi nedan listat de mest påtagliga nackdelarna.

  1. Innehåller mycket socker och konserveringsmedel
  2. Havremjölk korskontamineras med gluten
  3. Havremjölk är inte lika näringsrik
  4. Olämpligt att dricka för små barn
  5. Kostsamt

1. Innehåller mycket socker och konserveringsmedel

Den första nackdelen med havremjölk är att det innehåller väldigt mycket socker och konserveringsmedel. Orsaken till detta är dels för att smaken ska förbättras, dels för att öka hållbarheten. Genom att tillsätta dessa usla näringsämnen så blir alltså havremjölken både godare och håller längre. Problemet är att det blir otroligt onyttigt att dricka – speciellt för unga barn.

2. Havremjölk korskontamineras med gluten

Nånting som få känner till är att havremjölk produceras i samma byggnad där glutenprodukter tillverkas. Detta innebär att det korskontamineras vilket gör att glutenallergiska personer inte kan dricka mjölken. Därför är det många förpackningar varpå det står ”Certifierad glutenfri” just för att understryka att mjölkförpackningen i fråga inte har delat lokal med framställningen av andra produkter. Såldes är detta en nackdel med havremjölk som påverkar alla människor som är känsliga för gluten.

3. I jämförelse med vanlig mjölk är havremjölk inte lika näringsrik

Många konsumenter är av uppfattningen att havremjölk är nyttigare än vanlig mjölk – för havre är väl nyttigt, eller? Nej, så enkelt är det inte. Ytterligare en nackdel med havremjölk är att det inte alls är lika nyttigt som vanlig mjölk, utan du måste dricka över dubbelt så mycket för att nå upp i samma näringsrikedom.

4. Olämpligt att dricka för små barn

Har du barn så ska du absolut inte ge dem havremjölk. Orsaken är att – som vi nämnde ovan – att det inte är lika näringsrikt som vanlig mjölk. Och på grund av att spädbarns tidiga utveckling är extremt beroende av näringsrik kost, ska du undvika havremjölk eftersom det är fyllt med tillsatser, konstgjorda smakämnen, konserveringsmedel och framförallt – socker.

5. Kostsamt

Den femte nackdelen med havremjölk är att kostnaden är mycket högre än komjölk. Går du in till valfri ICA-butik så kommer havremjölken kosta mellan 10-15% mer. Så vill du spara pengar över tid ska du inte köpa denna typ av mjölk.

Överträffar fördelarna alla nackdelar med havremjölk?

Nej, nackdelarna överträffar faktiskt fördelarna i detta fallet. Därmed gör du bäst i att undvika havremjölk fullständigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *