Kategorier
Generellt

Nackdelar med kalkfärg

Nackdelar med kalkfärg innefattar bland annat en begränsad färgpalett – det finns helt enkelt väldigt få färger och nyanser att välja mellan. Dessutom har färgen ett fläckigt utseende vilket inte faller de flesta i smaken. Utöver detta så måste du måla flera lager kalkfärg för att det ska få önskad effekt vilket minst sagt är en tidskrävande aspekt som definitivt klassas som en nackdel.

Nedan har vi listat samtliga nackdelar så du får en överskådlig bild över vad som är dåligt med kalkfärg.

  1. Begränsad färgpalett
  2. Fläckigt utseende
  3. Du får inte måla direkt i solljus
  4. Kräver flera lager för att det ska bli jämnt

1. Begränsad färgpalett

Den första nackdelen med kalkfärg är att du har väldigt få färger att välja mellan. Det är inte som med andra färger där du har tillgång till palettens alla möjliga färger. Utan när det gäller kalkfärg så finns det endast ett fåtal färger och nyanser du kan välja mellan. Således lämpar sig bara kalkfärg för dig som anser att några av dessa färger är tillräckligt vackra för att pryda dina väggar eller fasaden på ditt hus. 

2. Fläckigt utseende

Har du någonsin sett en vägg med fläckigt utseende, d.v.s. där det finns delar av väggen eller fasaden vars färgnyans skiljer sig från den övergripande, så var det med all säkerhet kalkfärg. Orsaken är att färgen snabbt blir ljusare medan den torkar. Om inte detta är en nackdel med kalkfärg så säg! Detta innebär att man måste måla hela väggen/fasaden väldigt jämnt för att kunna kontrollera utfallet. Annars kommer det uppstå mängder av fläckar som tar bort fokuset från den vackra färgen som kalkfärg de facto resulterar i.

3. Du får inte måla i direkt solljus

Ytterligare en nackdel med kalkfärg är att du inte kan måla i direkt solljus. Färgen kommer nämligen torka för fort, och risken för att fläckar uppstår ökar tusenfalt. Detta är ett problem eftersom de flesta väljer att måla de dagar när solen ligger på, vilket då alltså inte går när du målar med kalkfärg. Således måste du vänta tills solen går i moln eller måla en dag när himlen är fullständigt grå.

4. Kräver flera lager för att det ska bli jämnt

Sist men inte minst finns det en nackdel med kalkfärg som folk sällan vet om, och det är att du måste måla flera lager för att det ska bli jämnt. Detta är ett huvudbry eftersom det blir enormt tidskrävande att måla en större vägg eller fasad. Därför måste du vara väldigt förberedd på det enorma arbetet som ligger framför dig – något som sällan nämns eftersom de flesta bara påtalar fördelarna för att sälja sina produkter. Så ha detta i åtanke!

Överträffar fördelarna alla nackdelar med kalkfärg?

Nej. Det finns så pass många nackdelar med kalkfärg att vi fördelarna inte överträffar dem. Är du okej med att jobba i flera dagar för att måla lager på lager – kör på, men har du inte denna tid så är det en nobrainer att välja en annan typ av färg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *