Kategorier
Generellt

Nackdelar med aluminiumfönster

Funderar du på att köpa aluminiumfönster så ska du också vara medveten om alla nackdelar med aluminiumfönster som är värda att veta. Annars riskerar du att bli negativt överraskad när du märker att de inte är så bra som du kanske föreställt dig. Därför har vi nedan listat de mest kännbara negativa aspekterna.

  1. Utseendet
  2. Rost uppstår förvånansvärt enkelt
  3. Aluminiumfönster lämpar sig inte för kallare klimat

1. Utseendet

Den första nackdelen med aluminiumfönster är att de inte är lika vackra som andra fönster tillverkade av andra material. Till exempel är träfönster avsevärt finare eftersom det är tillverkat av ett organiskt material som för tankarna till naturen.

Aluminium å andra sidan påminner många människor om industri där fokuset var på att det skulle vara praktiskt – inte snyggt. Men nu är det ju så att de allra flesta väljer fönster utifrån hur de ser ut, varför detta är en nackdel som de flesta konsumenter upplever med aluminiumfönster.

2. Rost uppstår förvånansvärt enkelt

En annan nackdel med aluminiumfönster – som vi också nämnde i artikeln om aluminiumbåtar – är att aluminium är ett material som lätt rostar. Trots att detta tar väldigt lång tid är det likväl något du måste ta i beaktande. Därtill oxiderar de, vilket är en kemisk reaktion där elektroner frigörs vilket leder till att aluminiumfärgen sakta försvinner.

Således måste du behandla aluminiumfönster och ta hand om det med jämna mellanrum så rost inte uppstår.

3. Aluminiumfönster lämpar sig inte för kallare klimat

Den tredje nackdelen med aluminiumfönster är att de inte är så värst lämpliga i kallare klimat. Anledningen är att aluminium är en dålig värmeledare, så när det är isandes kallt ute under vintern så blir aluminiumramen iskall. Följaktligen bildas frost på fönsterytan vilket gör att du inte kan se ut. Dessutom – vem vill ha frost på fönsterrutan?

Överträffar fördelarna alla nackdelar med aluminiumfönster?

Ja, såvida du tycker de är estetiskt tilltalande och är förberedd på att rost kan uppstå. Observera att de är dyrare än träfönster varför de flesta väljer detta istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *