Kategorier
Generellt

Nackdelar med silke

Trots att silke är bättre än ull på många sätt, finns det likväl några nackdelar med silke du bör känna till. Förutom att det slits lätt är det även dyrt och försvinnande lätt att gå sönder. Nedan har vi listat samtliga nackdelar.

  1. Inte slittåligt
  2. Väldigt kostsamt
  3. Kan blekas av solen och skadas av vatten

1. Inte slittåligt

Den största nackdelen med silke är att det inte är så slittåligt som andra material. Fastän silke är förhållandevis stark så blir det lätt slitet vilket gör att klädesplagget ser fult ut. Inte sällan håller bara kläderna i 6-12 månader innan de visar spår av förslitning. Så vill du ha ett slittåligt textil så ska du alltså inte välja silke.

2. Väldigt kostsamt

Fastän silke är ett väldigt vackert tyg som används i ståtliga sammanhang av olika slag, är baksidan den höga kostnaden. Silke är nämligen ett väldigt dyrt material som kostar avsevärt mycket än exempelvis bomull och ull. Detta innebär att ytterst få konsumenter har råd att köpa detta material på regelbunden basis, inte sällan är det en lyxprodukt som köps lite då och då när man känner för att unna sig något.

Därmed är kostaden en minst sagt kännbar nackdel med silke.

3. Kan blekas av solen och skadas av vatten

Den tredje och sista nackdelen med silke är att det lätt bleks av solen, samt skadas av vatten. Således går materialet och de naturliga elementen inte ihop. Detta är ett problem eftersom en ynka vattendroppe lämnar en fläck som är väldigt svår att få bort.

Vidare bidrar solljuset till att försämra fibrerna vilket på lång sikt leder till att tyget förslappas och ser gammalt ut. Därtill bleknar färgen av solstrålarna.

Överträffar fördelarna alla nackdelar med silke?

Ja, silke är ett så pass vackert material att de ovannämnda nackdelar inte rår på fördelarna. Dock måste du ha de negativa aspekterna i åtanke så du vet att du t.ex. ska undvika sol och vatten, samt vara medveten om att det är ett ytterst delikat textil som måste tas om hand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *