Kategorier
Generellt

Nackdelar med fotokromatiska glasögon

Det finns en hel drös av nackdelar med fotokromatiska glasögon. Först och främst är de usla när man kör bil på grund av att UV-strålningen blockeras av bilfönstret, vilket gör att mörkläggningen inte fungerar. Vidare tar det tid innan färgen på glasen förändras. Utöver dessa negativa aspekter har vi nedan listat samtliga nackdelar med denna typen av glasögon.

  1. Dåliga under bilkörning
  2. Det tar tid innan fotokromatiska glasögonen förändrar färg
  3. Påverkas negativt när det är kallt ute
  4. Solskyddet försämras över tid

1. Dåliga under bilkörning

Kör du bil med fotokromatiska glasögon så kommer inte glasögonen fungera som de ska. Orsaken är att bilrutan fångar upp UV-strålningen vilket gör att glasögonen inte känner av gradnivån, varpå de behåller en genomskinlig färg. Observera att denna nackdel med fotokromatiska glasögon inte bara avser bilkörning, utan även MC-körning eftersom visiret agerar på samma sätt som bilrutan.  

2. Det tar tid innan fotokromatiska glasögon förändrar färg

Många är av uppfattningen att fotokromatiska glasögon skiftar färg på nolltid, eller åtminstone några få sekunder. Men så är inte fallet. Faktum är att det tar flera minuter innan färgen skiftar färg – något som kommer som en chock för de flesta konsumenter. Dessutom är det långsammare för glasögonen att byta från ljus till mörk färg, än vice versa. Således måste du vara förberedd på att glasögonen kommer byta karaktär långsammare när det går från mörker till solljus, vilket synnerligen är en nackdel med fotokramiska glasögon.

3. Påverkas negativt när det är kallt ute

Ytterligare en nackdel med fotokromatiska glasögon är att utomhustemperaturen spelar in på hur snabbt de reagerar på UV-strålningen. Till exempel kommer ett kyligt klimat göra att det tar lång tid för glasögonen att byta nyans, och ett varmare klimat gör att känsligheten i glasen förändras vilket gör att de inte har samma effekt. 

4. Solskyddet försämras över tid

En högst påtaglig nackdel med fotokromatiska glasögon är att det skyddande lagret blir väldigt mycket sämre desto mer tiden går. Trots att det är väldigt bra under de första 2-3, kanske till och med 4 åren, blir de allt sämre över tid. Så även om de förblir mörka så dämpar det inte solljuset nämnvärt. Detta är väldigt viktigt att känna till att känna till eftersom du kommer behöva köpa ett nytt par efter några år. 

Överträffar fördelarna alla nackdelar med fotokromatiska glasögon?

Ja, fördelarna överträffar alla nackdelar med fotokromatiska glasögon eftersom nackdelarna inte är så hiskeligt usla. Dock är det viktigt att veta om nackdelarna innan du bestämmer dig för att köpa denna typ av glasögon, annars är risken för att du blir besviken väldigt stor när du t.ex. inser hur långsamt de skiftar färg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *