Kategorier
Generellt

Nackdelar med schapendoes

Det finns en hel del nackdelar med schapendoes som du måste ha kännedom om. Först och främst har de ofta allvarliga hälsoproblem. För det andra tenderar de att gå upp väldigt mycket i vikt. För det tredje lider de av svår separationsångest och ska därför inte lämnas ensamma för länge. Utöver detta har vi nedan listat de mest påtagliga nackdelarna med denna hundras.

  1. Tenderar att bli överviktig
  2. Hög grad av envishet
  3. Accepterar inte att bli lämnad ensam
  4. Löper stor risk att få knäproblem

1. Tenderar att bli överviktig

Den första nackdelen med schapendoes är att de tenderar att bli överviktiga över tid. Orsaken till detta är höljt i dunkel, men de flesta är av uppfattningen att deras ämnesomsättning är minst sagt instabil. Därför är det ytterst viktigt att du ständigt motionerar hunden med en stram regelbundenhet. Annars kommer de bli slappa, lata och trötta – tre faktorer som leder till depression. 

2. Hög grad av envishet

Den andra nackdelen med schapendoes är att det är väldigt envisa. Om de t.ex. vill gå ut innan du vaknar på morgonen så kommer de först och främst väcka dig på ett allt annat är harmoniskt sätt. Därefter kommer de hetsa vid dörren tills du lyder deras order, om du inte gör vad hunden vill kommer den bli ännu mer envisare. Därför ska du absolut inte köpa en schapendoes som första hund, utan då är det bättre med någon mer lättskött ras. Och om du tidigare ägt en hund som inte varit tillnärmelsevis lika envis så vill vi också höja ett varningens finger.

3. Accepterar inte att bli lämnad ensam

Den sista nackdelen med schapendoes är att de absolut inte accepterar att bli lämnad ensam. Om du exempelvis låter den vara hemma ensam i 3-4 timmar kommer den snabbt att börja klättra på väggarna, skälla och göra ett allmänt oväsen för sig. Därför ska du undvika att köpa denna hund om du vet med dig att du behöver lämna hunden ensam under flera timmar ett par gånger per vecka. 

4. Löper stor risk att få knäproblem

Det som är tråkigt med schapendoes är att de löper stor risk att få knäproblem. Detta uppstår vanligtvis efter ett par år in i livet, och plågar hunden väldigt mycket. Av den orsaken måste du besöka veterinären med jämna mellanrum för att hela tiden kontrollera hur statusen med knäet ligger till. På så vis kan du anpassa motionen utifrån hur slitet knäet är.

Överträffar fördelarna alla nackdelar med schapendoes?

Nej, och anledningen till varför nackdelarna med schapendoes överträffar fördelarna är på grund av dess hälsoproblem, d.v.s. att de lätt blir överviktiga och får problem med knäna. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *