Kategorier
Generellt

Nackdelar med aluminiumbåt

Även om aluminiumbåtar är somliga egenskaper som är väldigt bra, finns det några nackdelar med aluminiumbåtar du också bör känna till. Till exempel låter det väldigt mycket när skrovet i hög hastighet slår i vattnet. Dessutom är de inte lika bekväma då den lätta vikten gör den mindre stadig. Utöver detta har vi nedan listat samtliga nackdelar.

  1. Bullriga i höga hastigheter
  2. Inte så bekväm som andra båtar
  3. Inte korrosionsbeständig
  4. Inte estetiskt tilltalande

1. Bullriga i höga hastigheter

Att båtarna är extremt bullriga i höga hastigheter är en högst påtaglig nackdel med aluminiumbåtar. När du åker fram i en snabb hastighet så kommer skrovet slå i vattnet med en enorm kraft, varpå ett högljud ljud uppstår. Därmed är detta inte den typ av båt där du socialiserar med dina kompisar, för du kan inte ens höra vad de säger.

2. Inte så bekväm som andra båtar

En negativ konsekvens av att aluminiumbåtar är så lätta i förhållande till glasfiberbåtar exempelvis, är att de inte är lika stadiga. Om du kör på vattnet så kommer båten väga så pass lite att de knappt kan bryta igenom vågarna. Följaktligen uppstår stötar stup i kvarten vilket gör körningen minst sagt obekväm. Dessutom blir ju manövreringen också svårare. Med dessa faktorerna inräknat så är det inte konstigt att den obekväma faktorn är en tydlig nackdel med aluminiumbåtar.

3. Inte korrosionsbeständig

Ytterligare en nackdel med aluminiumbåtar är att de lätt utsätts för rost, d.v.s. korrosion. Anledningen till detta är på grund av materialet aluminium som inte reagerar bra på saltvatten varpå rost lätt uppstår när solen gassar. Trots att detta inte är ett problem om du tar hand om båten ofta, så är det likväl en nackdel eftersom det är något du behöver tänka på som inte är ett huvudbry med båtar av andra material än just aluminium.

Problemet med korrosion delar aluminiumbåtar med aluminiumfönster. Så glöm inte att montera träfönster på båten om du vill slippa rost.

4. Inte estetiskt tilltalande

Den fjärde och sista nackdelen med aluminiumbåtar är att de inte är lika estetiskt tilltalande som exempelvis träbåtar. Givetvis är smaken som baken men i allmänhet tycker de flesta att aluminium är ett alltför industriellt material, till skillnad från trä som är organiskt.

Överträffar fördelarna alla nackdelar med aluminiumbåtar?

Ja. Men endast om du inte kör för fort, för då kommer det inte alls vara bekvämt. Dessutom får du inte glömma att behandla skrovet mot rost med jämna mellanrum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *