Kategorier
Generellt

Nackdelar med tabata

De nackdelar med tabata som är mest utmärkande är dess höga skaderisk och den långa återhämtningstiden. Därtill är det en träningsform vars tröskel är väldigt hög för nybörjare, vilket gör att endast vältränade människor kan dra nytt av den. Nedan har vi listat de mest kännbara nackdelarna med tabataträning.

  1. Hög skaderisk
  2. Farligt för de med befintliga sjukdomar
  3. Tabataträning bygger inte muskler så bra
  4. Lång återhämtningsperiod
  5. Ingenting för nybörjare

1. Hög skaderisk

Den största nackdelen med tabata är att skaderisken är hög. Orsaken är att det är en högintensiv träning som belastar både muskler och leder på ett sätt som gör att skadan alltid är nära förestående om man gör något fel.

Ännu större är skaderisken om man inte värmer upp ordentligt – då kommer musklerna vara stela och även vältränade människor kan skada sig ordentligt.

2. Farligt för de med befintliga sjukdomar

En annan nackdel med tabata är att det är extra farligt för de som lider av befintliga sjukdomar som t.ex. hjärtsjukdomar, fetma eller högt blodtryck. Därför ska du aldrig träna högintensivt om du leder av några av dessa åkommor. Så undvik tabataträning fullständigt och välj en mer lågintensiv träningsform som t.ex. cykling, om du lider av något av de nämnda sjukdomstillstånden.

3. Tabataträning bygger inte muskler så bra

Trots att tabataträning bidrar till att öka fettförbränningen och muskeltillväxten, så måste du vara medveten om att muskelmassan inte kommer öka nämnvärt. För att bygga muskler så måste du styrketräna på ett dedikerat sätt under en längre tidsperiod. Annars kommer de inte växa.

Detta är en nackdel med tabata eftersom det primärt ökar kondition och det övergripande hälsotillståndet, istället för att bygga muskler. Så kombinera gärna tabata med en annan träningsform för att få ut så mycket som möjligt.

4. Lång återhämtningsperiod

Den tredje nackdelen med tabata är den långa återhämtningstiden. Du kan inte gå på ett pass innan jobbet exempelvis, för då kommer du lida av trötthet resten av dagen. Anledningen är givetvis att kroppen kommer vara fullständigt utmattad på grund av den korta men högintensiva träningen. Därför måste du planera träningen utifrån vad du behöver göra efter.

5. Tabata är inte en träningsform för nybörjare

Den sista nackdelen med tabata är träningsformen endast lämpar sig för de som är vältränade. Det är nämligen väldigt intensivt och kräver en hel del från kroppen – något som otränade personer inte kommer kunna leverera. Således är det en träningsform som är begränsad utifrån hur pass vältränad man är.

Med det sagt så går det att köra lätt tabataträning men då måste träningsledaren anpassa det just för otränade människor.

Överväger fördelarna alla nackdelar med tabata?

Ja, definitivt. Tabata är väldigt effektivt såvida du inte förväntar dig att bygga muskler. Glöm inte att träna upp kroppen innan du börjar för annars kommer det bli en riktig pärs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *