Kategorier
Generellt

Nackdelar med ull

Några nackdelar med ull är att det är ett kostsamt material, kliar och absorberar lukter och smuts på ett irriterande enkelt sätt. Nedan har vi listat samtliga negativa aspekter så du vet vad du kan förvänta dig.

  1. Ull är ett kostsamt material
  2. Det är ett textil som kliar
  3. Absorberar lukter och blir lätt smutsiga
  4. Krymper lätt i tvätten

1. Ull är ett kostsamt material

Den primära nackdelen med ull är priset. Det är nämligen så att en ulltröja exempelvis, kostar mellan 3-4 gånger mer än ett klädesplagg tillverkat av fibrer som är syntetiska. Detta innebär att långtifrån alla har råd att köpa ullkläder, och detta är också den största anledningen till varför många väljer ett annat material på sina kläder.

Givetvis är inte ull dyrare än exklusivare tyg som t.ex. silke, men det är ändå så pass kostsamt att de flesta familjer väljer ett billigare alternativ.

2. Det är ett textil som kliar

En annan nackdel med ull är att det kliar. Har du nånsin testat en tight ulltröja så vet du förmodligen vad jag pratar om. Somliga människor har dock känsligare hy än andra, så denna nackdel påverkar endast dem. Vidare finns det både mjuk och sträv ull, t.ex. är Merinoull betydligt mjukare och kliar inte lika mycket, men det kostar också enormt mycket mer.

Så är du känslig mot material som kliar ska du undvika ull!

3. Absorberar lukter och blir lätt smutsiga

Den tredje nackdelen med ull är att det suger till sig alla tänkbara dofter. Låt oss säga att du på lunchen besöker en indisk restaurang där dofterna flödar fritt – då kommer ullen att absorbera detta vilket gör att du kommer lukta curry resten av dagen.

Samma sak gäller smuts. Kläder gjorda av ull blir lätt smutsiga eftersom de små partiklarna lätt får fäste i fibrerna. Därför är det få som kan använda t.ex. en ulltröja längre än två dagar i rad.

4. Krymper lätt i tvätten

Den sista nackdelen med ull är att det är väldigt lätt för plaggen att krympa i tvätten. Du måste välja ett program som är avsett för just ull för att säkerställa att inte fibrerna förvanskas på olika sätt.

Jag själv har råkat krympa mängder av olika ullplagg trots att jag tvättat på 30 grader. Så du måste vara väldigt försiktig varje gång du tvättar dem – speciellt om du använder en ny tvättmaskin för första gången och inte känner till hur den fungerar.

Överträffar fördelarna alla nackdelar med ull?

Ja. Ull är ett så otroligt skönt material att använda förutsatt att det inte kliar. Därför är merinoull det enda självklara valet, men det är så pass dyrt att folk hellre köper något annat material.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *