Kategorier
Generellt

Nackdelar med havregryn

Fastän havregryn är ett av de mest populära spannmålen finns det ett par nackdelar med havregryn. Till exempel bidrar det till att minska kroppens möjlighet att absorbera viktiga vitaminer och mineraler. Dessutom ökas blodsockret, samt att kolhydrathalten är högre än vad många tror. Nedan har vi listat samtliga nackdelar så du vet vad du stoppar i kroppen.

  1. Framkallar gaser i magen
  2. Direkt skadligt för diabetiker
  3. Orsakar magkramper om man äter för mycket

1. Framkallar gaser i magen

Den första nackdelen med havregryn är att det framkallar gaser i magen vilket gör att du fiser oftare. Detta beror på att fibrerna i grynen bryts ner i tjocktarmen vilket ger upphov till väte och koldioxid, och mer sällan sulfid och metan. Dessa gaser bidrar dels att magen känns uppblåst och svullen, samt att man fiser ofta för att lätta på detta tryck.

Så om du inte vill fisa på jobbet så ska du inte äta havregryn på morgonen.

2. Direkt skadligt för diabetiker

På grund av att havregryn innehåller en stor del kolhydrater så ska diabetiker undvika att äta det. Fastän det glykemiska indexet är lågt så måste diabetikern mäta det dagliga intaget väldigt noggrant. Således är detta ytterligare en nackdel med havregryn eftersom alla inte kan äta det. Och om du inte har gjort ett diabetestest så kanske du råkar äta det när du är inne i förstadiet till diabetes.

3. Orsakar magkramper om man äter för mycket

Den tredje och sista nackdelen med havregryn är att de orsakar magkramper om man äter för mycket. Speciellt om du plötsligt börjat äta stora mängder när du tidigare ätit väldigt lite. Det som sker då är att kroppen inte kan bryta ner alla fibrer vilket gör att magen svullnas. Därmed måste du äta lite havregryn initialt, för att sedan öka över tid. Men eftersom detta inte är något de flesta tänker på får de ändå en svullen mage som inte sällan leder till magkramper.

Överträffar fördelarna alla nackdelar med havregryn?

Ja! Havregryn är ett fantastiskt spannmål som alla bör äta från en tidig ålder för att bygga en stadig och stabil tarmflora. Dock måste du känna till ovanstående nackdelar så du inte äter det om du har känslig mage eller är diabetiker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *