Kategorier
Generellt

Nackdelar med vinylgolv

Letar du efter ett billigt alternativ till trä- eller stengolv så är vinylgolv ett utmärkt alternativ. Däremot finns det några nackdelar med vinylgolv som du helt enkelt måste ha koll på. Annars riskerar du att lägga ett golv som du sedan blir väldigt missnöjd med. Därför ska du noggrant läsa samtliga nackdelar nedan så du har full kontroll över vad det är du köper.

  1. Går inte att lackera
  2. Påverkar återförsäljningsvärdet negativt
  3. Inte miljövänligt, särskilt inte på lång sikt

1. Går inte att lackera

Den första nackdelen med vinylgolv är att de inte kan lackeras. Många som lägger ju golv tycker om att belägga golvet med ett skinande lager som inger en känsla av kvalitet. Problemet är att vinylgolv består av endast ett slitskikt vilket innebär att lackeringen blir omöjlig. Detta innebär i förlängningen att om golvet skadas så måste du byta ut golvet fullständigt. Tyvärr blir detta väldigt kostsamt och leder bara till att man blir nojig över att förstöra golvet – en oro som inte infinner sig när man går på sten- eller trägolv.

2. Påverkar återförsäljningsvärdet negativt

Ska du sälja din bostad vid ett senare tillfälle så är golvet en av de delar som påverkar köparnas perception absolut mest. Orsaken är att golv kostar hiskeligt mycket pengar att byta. Dessutom är det ett enormt tidskrävande arbete vilket innebär att köparna inte kan flytta in direkt. På grund av att vinylgolv har en dålig kvalitet så blir återförsäljningsvärdet på bostaden negativt påverkat. Detta är katastrofalt om du inte kände till detta på förhand. Därför är det låga återförsäljningsvärdet en påtaglig nackdel med vinylgolv.

3. Inte miljövänligt, särskilt inte på lång sikt

Den tredje och sista nackdelen med vinylgolv är att de inte är miljövänliga. Under tillverkningen används giftiga kemikalier vilket över tid avger flyktiga organiska ämnen som är direkt skadliga för oss människor. Speciellt skadligt är det om du bor i en bostad där ventilationen är eftersatt eftersom det då leder till högre koncentrationer av nämnda flyktiga organiska ämnen.

Sålunda är det inte optimalt för barn att växa upp i en bostad där vinylgolv används flitigt.

Överträffar fördelarna alla nackdelar med vinylgolv?

Absolut inte. Vinylgolv är ett billigt alternativ som produceras på ett allt annat än miljövänligt sätt. Dessutom är de värdelösa kemikalierna något som barn inte ska behöva växa upp med att inandas. Så avstå från vinylgolv för allt du kan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *