Kategorier
Generellt

Nackdelar med vätgasbilar

Hög initialkostnad och lågt vidareförsäljningsvärde är två nackdelar med vätgasbilar som inte går att ignorera. Lägg därtill att infrastrukturen – d.v.s. laddningsstationerna – inte är anpassad för vätgasbilar vilket gör det allt annat än optimalt. Nedan har vi listat samtliga nackdelar så du vet vad du ger dig in på.

  1. Hög initialkostnad
  2. Vidareförsäljningsvärdet är lågt
  3. Infrastrukturen är inte anpassad för vätgasbilar
  4. Högst begränsat urval av fordon

1. Hög initialkostnad

Den huvudsakliga nackdelen med vätgasbilar är att initialkostnaden är väldigt hög. Detta är även en av de negativa aspekterna med Kia Niro som vi nämnt i en annan artikel, och således något som delas bland alla fordon som inte drivs av bensin eller diesel.

Givetvis blir kostnaden av att äga en vätgasbil billigare på sikt eftersom du slipper köpa bensin, men i det första inköpsskedet så måste du vara beredd att betala hiskeliga summor. Inte sällan kostar dessa bilar mellan 100.000 – 200.000 kronor mer än vanliga bensindrivna bilar – något att tänka på, alltså.

2. Vidareförsäljningsvärdet är lågt

Har du för avsikt att sälja vidare din vätgasbil om några år, så ska du förmodligen tänka om. Anledningen är att vidareförsäljningsvärdet är allt annat än högt – med andra ord är det en förlustaffär av episka mått. Detta är en enorm nackdel med vätgasbilar som sällan nämns, men som är ack så viktig. Trots att du inte kommer sälja bilen under de första åren, kommer chansen öka ju längre du har den i din ägo. Därför måste man alltid beakta hur mycket man kan tjäna vid en eventuell vidareförsäljning – fastän den tidpunkten ligger flera år framöver.

3. Infrastrukturen är inte anpassad för vätgasbilar

Den tredje nackdelen med vätgasbilar är att det finns få ställen att ladda dem på. Orsaken är att vätgas är ett nytt bränsle vilket gör att det inte hunnits tillverka tillräckligt många laddningsstationer.

Således måste du planera din körning på detaljnivå för att säkerställa att vätgasen inte tar slut när du befinner dig flera mil ifrån att kunna ladda den.

Utöver tankningen så är infrastrukturen eftersatt när det kommer till reperationer och underhåll. Låt oss säga att vätgasbilen går sönder nära en mack – då måste du hålla tummarna för att det där jobbar en person som kan tekniken väldigt bra; en högoddsare för att uttrycka det milt.

4. Högst begränsat urval av fordon

Ytterligare en nackdel med vätgasbilar är att urvalet är begränsat. Det finns helt enkelt inte många modeller att välja mellan. Detta innebär att du saknar samma valfrihet som med bensindrivna bilar – något som gör att de flesta nöjer sig med en bil de i vanliga fall aldrig hade valt. Sålunda måste du göra kompromisser som de flesta inte är beredda att göra.

Överträffar fördelarna alla nackdelar med vätgasbilar?

Nej – nackdelarna är så pass påtagliga att fördelarna inte väger upp. Trots att du hjälper miljön så är förutsättningen för stora miljöpåverkningar att miljontals människor ställer om samtidigt – något som inte kommer ske i den närmsta framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *