Kategorier
Generellt

Nackdelar med trifokala linser

Det finns ett par nackdelar med trifokala linser som du måste känna till. Först och främst går de inte att anpassa lika mycket som andra linser. Vidare tar det inte sällan flera dagar att vänja sig vid linserna.

  1. Funkar sämre när det är mörkt
  2. Går inte att anpassa
  3. Tar flera dagar att vänja sig

1. Funkar sämre när det är mörkt

Den första nackdelen med trifokala linser är att de fungerar betydligt sämre när det är mörkt än när det är ljust ute. Detta innebär stora problem för dig som jobbar under natten och saknar belysning, som t.ex. långtradschaufförer.

Det som sker med trifokala linser under natten eller mörker är att ringar bildas runt ljus – något som kan vara förödande om du befinner dig på vägarna och missuppfattar dina medtrafikanters belysning.

2. Går inte att anpassa

Eftersom de flesta linser går att anpassa efter den som ska använda dem, är det en påtaglig nackdel med trifokala linser att detta inte går att göra. Du kan bara anpassa dem till en viss nivå, därefter får du ge upp om du märker att de inte fungerar för just ditt brytningsfel. Så om du märker att de inte passar dig går det inte att göra någonting åt det än att försöka hitta ett par andra linser.

3. Tar flera dagar att vänja sig

Den tredje och sista nackdelen med trifokala linser är att det tar flera dagar att vänja sig. Detta är något som skiljer de trifokala varianterna gentemot andra, t.ex. progressiva, linser. Därför måste du ta i beaktande att uthärda cirka en veckas invänjning. Ett tips är att använda glasögon emellanåt för att göra övergången ännu bättre.

Överträffar fördelarna nackdelarna med trifokala linser?

Ja, absolut. Du måste bara vara förberedd att det dels tar lång tid att vänja sig och dels fungerar sämre i mörker. Utöver det är de en väldigt bra typ av linser.

Tips: Ett bra alternativ till trifokala linser är multifokala linser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *