Kategorier
Generellt

Nackdelar med panoramatak

Det finns en hel del nackdelar med panoramatak som det tåls att veta mer om. Till exempel tillåter det att väldiga mängder av värme äntrar ditt fordon. Därtill är takhöjden vanligtvis lägre än på de bilar som inte använder panoramatak. Nedan har vi listat alla de negativa aspekter som vi har identifierat.

  1. Väldigt mycket värme äntrar fordonet
  2. Totalvikten på fordonet ökar markant
  3. Regnet låter väldigt mycket

1. Väldigt mycket värme äntrar fordonet

Den första nackdelen med panoramatak är att solen som släpps in gör att fordonet blir hiskeligt varmt. Fastän många älskar att känna solens strålar mot huden så finns det minst en motsvarande stor del av människor som avskyr den kvalmiga, svettiga värmen! Inte sällan tar det bara 10-15 minuter för bilen att bli dödsvarm – speciellt under de hetaste svenska sommardagarna.

Detta innebär att du måste använda betydligt mer luftkonditionering än vad du annars hade behövt. Så om du är känslig för värme är detta något du ska undvika.

2. Totalvikten på fordonet ökar markant

En annan nackdel med panoramatak är att vikten på fordonet ökar betydligt. Varje gång en biltillverkare tillverkar en ny bil så är vikten något de alltid försöker minska. Anledningen är att bränslepriserna går upp ju mer bilen väger. Men eftersom panoramatak väger mycket, mycket mer än vad de flesta tror, så måste du räkna med att totalvikten kommer påverka bränslekostnaderna. Dock ska det nämnas att bilar som drivs av t.ex. vätgas inte har detta problemet eftersom de inte behöver betala för bensin/diesel.

3. Regnet låter väldigt mycket

Den tredje och sista nackdelen med panoramatak är att regnet slår ner så pass hårt på glaset, att ljudet som uppstår dränker konversationen eller musiken som spelas. Detta är inte något som de flesta tänker på, men något som definitivt kommer störa det stora flertalet. Givetvis tycker många att det är mysigt när regnet porlar ner på glaset, men har du en intressant konversation eller försöker koncentrera dig på en podcast – då har du ett problem.

Överträffar fördelarna alla nackdelar med panoramatak?

Ja, det gör det. För det är otroligt mysigt och härligt att få in ljus i fordonet ovanifrån och inte bara från sidorna. Med det sagt är det viktigt att känna till de nackdelarna vi nämnt så du inte blir förvånad först efter köpet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *