Kategorier
Generellt

Nackdelar med japansk spets

Det finns några nackdelar med japansk spets som du måste känna till. För det första är deras separationsångest enorm. För det andra tenderar de att skälla väldigt högt. För det tredje fäller de väldigt mycket hår. Utöver nämnda nackdelar har vi nedan listat de mest påtagliga negativa aspekterna så du vet vad du ger dig in på.

  1. Hög separationsångest
  2. Skäller ofta och högt
  3. Fäller väldigt mycket hår
  4. Hyser en enorm misstänksamhet mot främlingar

1. Hög separationsångest

Det finns vissa hundraser som t.ex. spansk vattenhund och staffordshire bullterrier, som inte lider av hälften så mycket separationsångest som en japansk spets. Det säger en hel del eftersom de nämnda hundraserna är ganska kända för att lida av mycket ångest. Således är den höga separationsångesten en minst sagt allvarlig nackdel med japansk spets som du måste ta i beaktande.

Om du exempelvis har för vana att lämna bostaden under flera timmar i sträck så kommer hunden lida väldigt mycket. Detta är givetvis inget du vill utsätta en hund för. Därför ska du endast köpa en japansk spets om du är 100% säker att du aldrig kommer lämna den ensam längre än en halvtimme.

2. Skäller ofta och högt

En annan nackdel med japansk spets är att de både skäller högt och ofta. Fastän de är väldigt små har de alltså en enorm pipa som de inte är blyga att använda. Befinner du dig t.ex. ute på en hundpromenad och möter exempelvis en tax så kommer den skälla väldigt, väldigt högt.

Är du en person som finner detta beteende irriterande så ska du inte köpa en japansk spets, utan då är det bättre med en lugnare, mer harmonisk hund. 

3. Fäller väldigt mycket hår

På grund av att en japansk spets fäller väldigt mycket hår så kräver de väldans mycket underhåll. I princip varje vecka måste de borstas och rengöras – två saker som tar väldigt mycket tid och som de flesta hundägare inte längre har tid eller lust med. Har du tid och tycker det är kul så är detta givetvis inte en nackdel, men för det stora flertalet så är underhållet som krävs en synnerligen allvarlig nackdel med japansk spets.

4. Hyser en enorm misstänksamhet mot främlingar

Den fjärde och sista nackdelen med japansk spets är att de hyser en stor grad av misstänksamhet gentemot främlingar – om de inte uppfostrats till detta tidigt. Du måste med andra ord utsätta hunden för främlingar från en väldigt ung ålder. Annars kommer det bli en disharmonisk, aggressiv och jobbig hund. 

Överträffar fördelarna alla nackdelar med japansk spets?

Nej, nackdelarna är de facto så pass påtagliga att fördelarna betyder föga. Det är framförallt separationsångesten och att de skäller så ofta och högt som är de huvudsakliga problemen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *