Montessori är en metod som prioriterar individuellt lärande över ett kollektivt lärande. Istället för att fokusera på gruppen så fokuserar montessori på individen. Detta låter fantastiskt bra i teorin, men i praktiken finns det några nackdelar med montessori som vi kommer informera dig om nedan.
- Jaget går före laget
- Forskningsresultaten är inte vattentäta
- Övergången till universitet försvåras
1. Jaget går före laget
Den första nackdelen med montessori är deras filosofi som innebär att jaget går före laget. Detta är nödvändigtvis inte dåligt, för många ynglingar är detta precis vad dem behöver. Men det är även väldigt många som faller mellan stolarna.
Det individualiserade lärandet som utförs på montessori-skolor värderar självständighet högre än grupparbetet. Och detta gör att väldigt många elevers samarbetsförmåga inte är lämplig för det verkliga livets prövningar. Givetvis skiljer sig detta på individnivå, men generellt sätt brukar detta lyftas fram som en minst sagt kännbar nackdel.
2. Forskningsresultaten är inte vattentäta
Ytterligare en nackdel med montessori är att forskningsresultaten inte är tillförlitliga. Orsaken är att det helt enkelt inte genomförts tillräckligt många studier över tid, vilket innebär att det är svårt att dra slutsatser. Somliga studier har exempelvis visat att eleverna får bättre provresultat, medan andra visat motsatsen. Vad ska man då tro på? Låt oss säga att du är en förälder som planerar att placera ditt barn i en montessori-skola – då måste du helt enkelt ta en chansning, och är det verkligen något du vill göra med barn?
3. Övergången till universitet och högskolor försvåras
Den tredje och sista nackdelen med montessori är att övergången till högre studier försvåras. Anledningen är att pedagogiken är så diametralt annorlunda. Det finns inga universitet eller högskolor som applicerar denna metod, varför många elevers om gått på en montessori-skola har svårare att anpassa och passa in i en annan utbildningsmiljö.
Överträffar fördelarna alla nackdelar med montessori?
Förutsatt att eleven har en stark individualitet och samarbetar med barn utanför skolan så är det okej. Problemet uppstår när det inviduella lärandet övertar samarbetsaspekten – båda är viktiga för en elevs utveckling.